No n’hi ha prou amb parlar de la Quarta Revolució Industrial, perquè el que arriba és un nou període: el bitolític.

Biografia

El meu nom complet és Joan Benjamí Villoslada Gil, vaig néixer a Mallorca i som bitòleg tecnooptimista especialitzat en la immersió digital d’empreses i organitzacions.

Bitòleg perquè faig feina en la cosa dels bits. Se’n sol dir ‘informàtic’ però m’agrada més ‘bitòleg’; el món digital és molt més que informació automàtica. Afortunadament.

Tecnooptimista perquè l’optimisme és indispensable per a superar la fase de decepció que experimenten els autors de qualsevol producte o servei digital. Cal treballar-ho amb cura perquè la següent fase, després de la decepció, pot ser la disrupció.

Després d’estudiar FP Administratiu a Reus, vaig treballar com a comptable. La meva afecció als ordinadors em va portar cap a modificar els programes que feia servir com a comptable. Però els meus caps no entenien per a què servia programar noves funcions, així que vaig cercar feina de programador.

La meva formació com a comptable em permetia també exercir d’analista funcional. Vaig trobar que calia perquè la majoria de programadors eren físics i matemàtics –corria la segona meitat dels vuitanta. Però l’empresa només volia que programés i que els clients fessin d’analistes, cosa que provocava prou malentesos. Vaig fer-me freelance per a poder oferir millors serveis com analista-programador.

A partir de 1995, internet em va fer veure que les comunitats en xarxa i el software provocarien canvis socials, culturals i econòmics importantíssims. Em vaig interessar molt per les comunitats virtuals (no en dèiem ‘xarxes socials’) i per la nova economia digital.

En efecte, els canvis que ha portat internet són tan profunds que crec que no n’hi ha prou amb parlar de la Quarta Revolució Industrial, perquè el que arriba és un nou període: el bitolític.

Dos llibres d’aquell moment:

Being Digital, de Nicolas Negroponte, on vaig veure que tot el que pogués ser software acabaria sent software, i podria arribar a qualsevol lloc del planeta:

El canvi d’àtoms a bits és irrevocable i imparable. Per què ara? Perquè el canvi també és exponencial –les petites diferències d’ahir, demà poden tenir conseqüències sorprenentment impactants.

The Virtual Community, de Howard Rheingold. Explica un nou espai amb moltes possibilitats. En aquell moment, érem quatre gats els qui fèiem què retrata la primera frase del llibre:

“Papà li ha tornat a dir ‘mare de Déu!’ al seu ordinador!” Aquestes paraules s’han convertit en un codi familiar de la manera que la meva comunitat virtual s’ha infiltrat al nostre món real.

La meva participació en les comunitats virtuals, em va fer conèixer editors que em convidaren a publicar també en àtoms: premsa, ràdio i televisió. En divulgació, el meu mentor i amic fou el Jordi Vendrell.

La importància que tenia el software –canviar àtoms per bits– em va portar cap a les comunitats virtuals al voltant del programari lliure, i a ser-ne activista. El 2004 faria de cicerone del primer viatge de Richard Stallman a Mallorca, cosa que va significar prou hores de conversa amb ell sobre qüestions ètiques i digitals. Poc després em va demanar que revisés la traducció al català del seu llibre “Free Software, Free Society“.

El programari lliure i les comunitats en xarxa serviren per a co-fundar el Menéame l’any 2005. En poc temps es va convertir en un agregador social de notícies de gran popularitat. Digg primer, i Reddit ara, són els llocs equivalents al Menéame. Quan vaig deixar de ser el CEO de Menéame, l’estiu de 2015, era el vintè lloc més popular a l’estat segons l’enquesta AIMC. Ho vaig deixar perquè em convidaren a fer feina pel Govern de les Illes Balears.

A partir de l’estiu de 2015 vaig ser director general de Desenvolupament Tecnològic del Govern de les Illes Balears. En termes de la indústria digital, el lloc de feina consistia ser el CIO del Govern. Al blog hi trobareu un resum de la feina feta des del juliol del 2015 fins al juliol del 2019.

Destaco algunes feines del meu pas pel Govern:

  • Aconseguir que les Illes siguin la regió amb més cobertura de fibra òptica d’Europa —i del món com a illes.
    The best-connected island in the world
  • Crear la primera xarxa corporativa IoT per un govern, que dóna cobertura a tot el territori.
  • Crear la marca Sun & Data per atraure empreses digitals.
    ‘Sun and Data’: Mallorca upgrades to a green tech future
  • Desenvolupament i posada en marxa de la plataforma OpenData.
  • ‘APItzació’ de totes les plataformes, desmuntatge de les plataformes monolítiques i eliminar les sitges digitals.
  • Creació de la primera organització transversal per aconseguir la immersió digital del Govern (Decret 70/2016).
  • Aconseguir que la ciutadania es pugui relacionar amb l’administració només en digital.
  • Establir les bases per la sobirania digital i el govern digital potenciant les plataformes més importants: Registre, arxiu, gestió documental.
  • Posada en marxa del registre propi, interconnectat, que guanya el 3er premi europeu Sharing and Reuse.
  • Publicació del software lliure del govern al GitHub.
  • Arrancar l’ús del ‘cloud’ per l’ofimàtica.
  • Redacció del Pla Director (un cop acabat, vàrem saber que coincidia amb les 10 tendències del 2018 en eGovernment segons Gartner).
  • Projecte del nou Datacenter.
  • Inici de l’empresa de telecomunicacions del Govern per aconseguir la futura sobirania en infraestructures.

A partir de l’estiu de 2019 em vaig dedicar a la mentoria altruista, anàlisi digital i divulgació.

A partir de 2021 vàrem arrancar una startup del sector healthtech en la qual tinc el rol de CEO. Des del gener de 2023 estem a Lanzadera.

També he estat professor de postgrau a la Universitat de les Illes Balears i he impartit classes magistrals per a diverses universitats.

Una breu història

1983

Desenvolupament a mida de programari de gestió per a empreses. A partir de 1999, els nous projectes només seran en programari lliure.

1996

Divulgació a revistes i diaris amb històries sobre internet i articles d’opinió en mitjans mallorquins, catalans i nacionals. A continuació van sorgir col·laboracions per la ràdio (la primera va ser amb el Jordi Vendrell, després en Llorenç Vallverde) i la televisió. Vaig presentar i dirigir durant diversos anys un programa de ràdio propi, el Mallorca en Xarxa (primer a Ona Mallorca i després a Ona Mediterrània). i el blog «Bitologies» al 324.cat entre 2009 i 2012.

2004

Posada en marxa d’aquest blog, que serà reconegut amb el premi BalearWeb 2008 de la categoria «personal». A més, com m’agraden els contes i escriure, em vaig presentar al «Concurs de relats breus de hackers» al 2007 i vaig guanyar el Primer Premi.

2005

Encetam el projecte meneame.net.

2012

«Virgencita, que me quede como estoy» —la crisi afecta tots els projectes.

2014

Col·laboració amb el Departament Tècnic d’Internet de l’Ajuntament de Barcelona: elaboració del pla estratègic Projecte Suricata, la ciutat silenciosa.

2015

Director general de Desenvolupament Tecnològic a Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears. La feina d’aquesta legislatura al Govern és a l’apunt Rendició de comptes a la DGDT.

2019

Classe magistral pel Màster d’Economia Aplicada de la Universitat d’Alacant. Anteriorment, el 2003, vaig ser professor de postgrau en Programari Lliure per la Universitat de les Illes Balears. També vaig organitzar i coordinar el cicle 2010/12 «Solucions Open Source per a PIMEs».

2020

Hem publicat per capítols el llibre del Jordi Vendrell: “Ràdio Llibre”. També vaig estudiar al MOOC Elements of AI de la Universitat de Helsinki i segueixo la meva tasca de divulgació a diversos mitjans, i al meu podcast estrenat a finals de l’any passat. La pandèmia em va portar a fer de mentor per un parell de hackatons, em va agradar i vaig començar a fer mentories.

2021

Nou projecte en forma de startup del sector de la salut –en digital, clar.

2022

Diverses classes magistrals des del 2020 i fins ara. Ponències sobre emprenedoria i organitzacions exponencials per a la Universitat de les Illes Balears i la Universitat Oberta de Catalunya. Entre els mentors més valorats de Barcelona Digital Talent, del Barcelona Mobile World Capital.

2023

Estem a Lanzadera.

Biografies descarregables

Els esdeveniments i les entrevistes sovint requereixen biografies fàcils de copiar i enganxar de diferents longituds, les podeu trobar aquí:

Biografia breu
Biografia no tan breu
Curriculum vitae (anglès)

Retrat descarregable

Aquest retrat meu es pot utilitzar per a esdeveniments i entrevistes:

Baixa resolució (ús web)
Alta resolució (ús imprès)
Crèdit: David Martín

Benjamí Villoslada