No n’hi ha prou amb parlar de la Quarta Revolució Industrial, perquè el que arriba és un nou període: el bitolític.

Biografia

El meu nom complet és Joan Benjamí Villoslada Gil, vaig néixer a Mallorca i som bitòleg tecnooptimista especialitzat en la immersió digital d’empreses i organitzacions.

Bitòleg perquè faig feina en la cosa dels bits. Se’n sol dir ‘informàtic’ però m’agrada més ‘bitòleg’; el món digital és molt més que informació automàtica. Afortunadament.

Tecnooptimista perquè l’optimisme és indispensable per a superar la fase de decepció que experimenten els autors de qualsevol producte o servei digital. Cal treballar-ho amb cura perquè la següent fase, després de la decepció, pot ser la disrupció.

Després d’estudiar FP Administratiu a Reus, vaix començar a treballar com a comptable en una empresa, on posteriorment aprendria a programar ordinadors. Des de 1983 treballo com a professional independent elaborant programari de gestió per empreses amb una gran orientació al programari lliure. El 1995 vaig col·laborar amb la posada en marxa d’un dels primers proveïdors (ISP) d’internet a Catalunya.

El 2005, juntament amb Ricardo Galli i Guillem Cantallops vam fundar el web Menéame, un portal d’agregació de notícies de gran popularitat, basat en les versions americanes anomenades Digg i Reddit.

La meva darrera feina fou de director general de Desenvolupament Tecnològic del Govern de les Illes Balears. En termes de la indústria digital, el lloc de feina consistia ser el CDO / CIO del Govern. Al blog hi trobareu un resum de la feina feta des del juliol del 2015 fins al juliol del 2019.

Destaco algunes feines del meu pas pel Govern:

 • Aconseguir que les Illes siguin la regió amb més cobertura de fibra òptica d’Europa —i del món com a illes.
  The best-connected island in the world
 • Crear la primera xarxa corporativa IoT per un govern, que dóna cobertura a tot el territori.
 • Crear la marca Sun & Data per atraure empreses digitals.
  ‘Sun and Data’: Mallorca upgrades to a green tech future
 • Desenvolupament i posada en marxa de la plataforma OpenData.
 • ‘APItzació’ de totes les plataformes, desmuntatge de les plataformes monolítiques i eliminar les sitges digitals.
 • Creació de la primera organització transversal per aconseguir la immersió digital del Govern (Decret 70/2016).
 • Aconseguir que la ciutadania es pugui relacionar amb l’administració només en digital.
 • Establir les bases per la sobirania digital i el govern digital potenciant les plataformes més importants: Registre, arxiu, gestió documental.
 • Posada en marxa del registre propi, interconnectat, que guanya el 3er premi europeu Sharing and Reuse.
 • Publicació del software lliure del govern al GitHub.
 • Arrancar l’ús del ‘cloud’ per l’ofimàtica.
 • Redactacció del Pla Director (un cop acabat, vàrem saber que coincidia amb les 10 tendències del 2018 en eGovernment segons Gartner).
 • Projecte del nou Datacenter.
 • Inici de l’empresa de telecomunicacions del Govern per aconseguir la futura  sobirania en infraestructures.

Internet em va permetre entrar en contacte amb professionals de la publicació i divulgació, que devers el 1996 m’introduïren a la publicació d’articles per diaris i revistes. El meu mentor i amic fou el Jordi Vendrell.

Des de llavors, m’he dedicat a la divulgació tecnològica des de diferents mitjans a televisió, ràdio, premsa i internet. He participat en mitjans com Televisió de Mallorca, Ona Mallorca, Ona Mediterrània, Scanner FM, Ràdio Mallorca, IB3 Ràdio, El País, Ara Balears o Yorokobu. Durant anys, he dirigit i produït el programa “Mallorca en Xarxa” a Ona Mallorca. Vaig treballar en la traducció al català del llibre Free Software, Free Society a petició expressa de l’autor, en Richard Stallman.

També he impartit classes als cursos d’Especialista Universitari en Programari Lliure per la Universitat de les Illes Balears i al Màster d’Economia aplicada (Economia Digital) per la Universitat d’Alacant.

Una breu història

1982

Desenvolupament a mida de programari de gestió per a empreses. A partir de 1999, els nous projectes només seran en programari lliure.

1996

Divulgació a revistes i diaris amb històries sobre internet i articles d’opinión en mitjans mallorquins, catalans i nacionals. A continuació van sorgir col·laboracions per la ràdio (la primera va ser amb el Llorenç Vallverde) i la televisió; fins i tot, vaig presentar i dirigir durant diversos anys un programa de ràdio propi, el Mallorca en Xarxa (primer a Ona Mallorca i després a Ona Mediterrània). i el blog «Bitologies» al 324.cat entre 2009 i 2012.

2004

Posada en marxa d’aquest blog, que serà reconegut amb el premi BalearWeb 2008 de la categoria «personal». A més, com m’agraden els contes i escriure, em vaig presentar al «Concurs de relats breus de hackers» al 2007 i vaig guanyar el Primer Premi.

2005

Encetam el projecte meneame.net. Ara i després de gairebé 15 anys (que són devers 100 al món real), el Menéame és entre els 100 llocs més visitats a l’estat. Bé, entre els 50. En realitat és al 38.

2012

«Virgencita, que me quede como estoy» —la crisi afecta tots els projectes.

2014

Col·laboració amb el Departament Tècnic d’Internet de l’Ajuntament de Barcelona: elaboració del pla estratègic Projecte Suricata, la ciutat silenciosa.

2015

Director general de Desenvolupament Tecnològic a Vicepresidència i Conselleria d’Innovació, Recerca i Turisme del Govern de les Illes Balears. La feina d’aquesta legislatura al Govern és a l’apunt Rendició de comptes a la DGDT.

2019

Professor al Màster d’Economia Aplicada de la Universitat d’Alacant. Anteriorment, vaig ser professor d’Especialista Universitari en Programari Lliure per la Universitat de les Illes Balears al 2003. També vaig organitzar i coordinar el cicle 2010/12 «Solucions Open Source per a PIMEs».

2020

Hem publicat per capítols el llibre del Jordi Vendrell: “Ràdio Llibre”. També vaig estudiar al MOOC Elements of AI de la Universitat de Helsinki i segueixo la meva tasca de divulgació a diversos mitjans, i al meu podcast estrenat a finals de l’any passat. La pandèmia em va portar a fer de mentor per un parell de hackatons, em va agradar i vaig començar a fer mentories.

En aquest moment cerco nous projectes pels quals pugui ser útil la meva visió.

Biografies descarregables

Els esdeveniments i les entrevistes sovint requereixen biografies fàcils de copiar i enganxar de diferents longituds, les podeu trobar aquí:

Biografia breu
Biografia no tan breu
Currículum vitae

Retrat descarregable

Aquest retrat meu es pot utilitzar per a esdeveniments i entrevistes:

Baixa resolució (ús web)
Alta resolució (ús imprès)
Crèdit: David Martín

Benjamí Villoslada
Menú