El primer ‘smart country’ del món

De 'smart cities' a 'smart countries'

El concepte 'smart cities' era prou popular a mitjans de la dècada del 2010. Fins i tot tenim un Smart City World Congress a Barcelona. És allà on vaig veure, l'octubre de 2015, que al Govern de les Illes Balears podíem crear el primer 'smart country' del món.

Misió

La IoT (internet de les coses) tindrà molta importància perquè és l’oïda, el paladar, l’olfacte, el tacte i la vista de la intel·ligència artificial. També és una font enorme de dades per a tractar a l’hora de contestar preguntes sobre els àmbits dels quals s’espera que un govern doni respostes, i que és gairebé tot: salut, economia, medi ambient, ciència, educació, mobilitat, cultura…

Les infraestructures IoT del Govern de les Illes Balears havien de ser pròpies perquè donarien serveis digitals essencials; calia que tinguessin totes les garanties quant a privadesa, doncs assistirien la ciutadania en àmbits molt privats; havien de donar cobertura a les quatre illes per tal d’observar el territori –entre altres coses. El 2015 encara no ho havia fet ningú a escala de regió o país.

Resultat

El 2017 començaren els primers pilots amb la connectivitat LoRaWAN, que feia possible una corba d’entrada suau a la IoT: bons resultats en relativament poc temps i una inversió raonable. La xarxa es diria IoTIB.

Els pilots varen implicar empreses locals i la Universitat de les Illes Balears (UIB), que publicaria un llibre de bones pràctiques. El 2018 fèiem el primer concurs per aconseguir cobertura total LoRaWAN mitjançant les torres de telecomunicacions pròpies del Govern. El 2019 començava la fase de projectes IoT al Govern, la UIB i entitats locals.

La IoTIB ha servit de model per a la xarxa IoT de la Generalitat Valenciana i per a les empreses i institucions associades a l’associació UNIRED, que el 2017 ho presentava al seu segon congrés com “Los servicios del futuro en las torres de telecomunicación“. El 2017 i 2018 Mallorca fou la seu del Smart Island World Congress.

Serveis

Anàlisis i estratègia digital
Gestió de projectes i equips
Divulgació

Articles al blog